Η Ερμιονίτισσα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αποτελεί μια εμβληματική και σπουδαία προσωπικότητα παγκοσμίως.

Ο Δήμος Ερμιονίδας, αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη τόσο στον Πολιτισμό όσο και στον Άνθρωπο, αποφάσισε να θεσπίσει τον ετήσιο αυτό θεσμό, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, και με τον οποίο τιμώνται πρόσωπα ή φορείς που με τη δράση τους έχουν συμβάλει στην ανάδειξη του Πολιτισμού σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.

Στα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» έχουν βραβευτεί έως σήμερα, σημαντικές προσωπικότητες που έχουν προσφέρει στον πολιτισμό της χώρας αλλά και σε διεθνές επίπεδο, όπως ο Ομότιμος Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτριος Παντερμαλής,ο Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και διακεκριμένος παγκοσμίως αρχαιολόγος, Νικόλαος Σταμπολίδης, η διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη.
Επίσης έχουν βραβευτεί και τοπικοί σύλλογοι – προσωπικότητες που έχουν συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη της Ερμιονίδας όπως ο «Ερμιονικός Σύνδεσμος» για τη συμβολή του στην ανάδειξη των παραδόσεων και του Πολιτισμού της Ερμιόνης και ο Ερμιονίτης φιλόλογος Γιάννης Ησαΐας για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ιστορίας, των παραδόσεων και του Πολιτισμού της Ερμιόνης.

Ο Θεσμός αυτός πραγματοποιείται 1 φορά κάθε χρόνο απο τον Δήμο Ερμιονίδας κατα τους θερινούς μήνες.

Το «τρόπαιο» των «Βραβείων Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» έχει φιλοτεχνήσει ο Ερμιονίτης Ζωγράφος Ανάργυρος Δ. Πασχάλη