Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή του Αγίου Ανδρέα, γιορτή αφιερωμένη στους ψαράδες, την Τρίτη 30/11/202, στο Πορτοχέλι. Η γιορτή ξεκίνησε με την καθιερωμένη Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας και την Περιφορά της Εικόνας του Αγίου, όπου παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, η Αντιδήμαρχος κ. Αγγελική Λούμη, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πορτοχελίου κ. Κώστας Κόκκαλης, ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ε.Ρ. κ. Γιώργος Πιτσάς, η Κοινοτική Σύμβουλος κ. Ματούλα Πήλουρη, ο Προιστάμενος του Α’ Λιμενικού Τμήματος Πορτοχελίου κ. Γιώργος Στρατηγάκης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΄΄Ο Φάρος΄΄ κ. Αίγλη Μπίνια, κάτοικοι και φίλοι του Πορτοχελίου. Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι στο γραφικό λιμανάκι της Μπάλτιζας με ζωντανή μουσική και μεζέδες. Την γιορτή πλαισίωσε το Χορευτικό του Δήμου Ερμιονίδας.
Παρά τον άστατο καιρό, πλήθος κόσμου βρέθηκε στην Μπάλτιζα όπου συμμετείχε ενεργά, χόρεψε και διασκέδασε γυρνώντας το χρόνο πίσω στην παράδοση, που ήθελε τους ψαράδες αυτή την ημέρα να επιστρέφουν από το πολύμηνο ταξίδι τους, από τις ‘’τσέτες‘’, έναν χαρακτηριστικό τρόπο ψαρέματος που ξεθώριασε την δεκαετία του’60. Μια κοινωνική συνάθροιση που άφησε στην μνήμη των ανθρώπων που την αποτελούσαν πολλές όμορφες και ιδιαίτερες αναμνήσεις. Αλησμόνητα έχουν μείνει τα γλέντια εκείνης της ημέρας, στην μνήμη των παλαιών κατοίκων του Πορτοχελίου και αυτό προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε στην φετινή γιορτή και το καταφέραμε! Η γιορτή αυτή αποτελεί θεσμό για το Πορτοχέλι και φέτος βρήκε τον φυσικό της χώρο. Νέοι και ηλικιωμένοι έγιναν μια αγκαλιά και τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο τους ψαράδες μας. Για αυτή την γιορτή εργάσθηκαν πολλοί με αγάπη και δοτικότητα για το Πορτοχέλι.
Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τον κ. Ελισσαίο Παπαδημητρίου για τις τέντες και τα τραπέζια, τον κ. Γιάννη Αβδούλη για τις καρέκλες, τον κ. Χρήστο Λούμη για την ηχητική κάλυψη, τον κ. Γιαννη Λούμη και τα Ιχθυοτροφεία Σελόντα για τα ψάρια, τον κ. Γιάννη Δρούζα για τα κρασιά, τον κ. Άρη Φοίβα για τις μπύρες, την κ. Κοινοτική Σύμβουλο Πορτοχελίου κ. Ματούλα Πήλουρη για την εξαιρετική της προσφορά, τις κυρίες Άννα Πήλουρη, Νένα Χατζή, Σμαράγδα Πασσαλάρη, Δώρα Λουμουσιώτη, Ρίτα Αντωνιάδη, Τούλα Μέξη, Δήμητρα Λούμη για την οργάνωση και την λειτουργία του μπουφέ με τους εκπληκτικούς μεζέδες, τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΄΄Ο Φάρος΄΄ για τα κεράσματα στην εκκλησία, τον κ. Βαγγέλη Πήλουρη που εκτέλεσε τα καθήκοντα του ψήστη με απόλυτη επιτυχία, τον κ. Σπύρο Πασσαλάρη για την συνολική του βοήθεια στην γιορτή και τις πολύτιμες πληροφορίες που μου μετέδωσε σχετικά με την ΄΄Τσέτα΄΄ , τον κ. Νίκο Λούμη για την παραδοσιακή κατασκευή που διακόσμησε τον λιμάνι, τον κ. Μάκη Φωστίνη για όλες τις εργασίες που πάντα και πρόθυμα προσφέρει, τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου κ. Δαμιανό Κουτούβαλη για την συνδιοργάνωση, τον ακούραστο Πρόεδρό μας κ. Κώστα Κόκκαλη που πραγματοποιεί κάθε μας ιδέα και όλους εσάς που δώσατε χρώμα στη γιορτή με την παρουσία σας.
Προβάλουμε τον τόπο μας, προβάλουμε την παράδοσή μας, προβάλουμε την Ερμιονίδα!
Εμείς οι ίδιοι είμαστε οι πρεσβευτές του τόπου μας!
Να είστε όλοι ευλογημένοι και δίνουμε ραντεβού του χρόνου την ίδια μέρα!
Με εκτίμηση
Λούμη Γιαννικοπούλου Αγγελική
Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ερμιονίδας