Κάθε χρόνο, την προτελευταία Κυριακή των Αποκριών, στην πρωτεύουσα του Δήμου Ερμιονίδας, το Κρανίδι, πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία και αμείωτο κέφι, το έθιμο της “Λύριζα”. Πλήθος δημοτών και επισκεπτών σπεύδουν να παρακολουθήσουν ένα έθιμο που μετράει πολλά χρόνια αλλά τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται η αναβίωση του. Για την ιστορία , οι Λύριζες,θεωρούνταν τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης. Γινόντουσαν Σαββατοκύριακο , τις τρείς Κυριακές της Αποκριάς. Όπου υπήρχε χώρος , ευρύχωρος έστηναν τις Λύριζες. Μια Λύριζα που έχει μείνει στην μνήμη των Κρανιδιωτών με πολύ αγάπη και γνώρισε μεγάλη επιτυχία ήταν του Μαυροειδή. Διότι ο χώρος ήταν πολύ μεγάλος και η γειτονιά πολύ κεφάτη. Ήταν η παλαιότερη και η μακροβιότερη ,άρχισε το 1900 από τον πατέρα του κ.Δημήτρη Μαυροειδή και συνεχίστηκε από τα παιδιά Βάσω-Γιώργο -Μάκη και τελείωσε το 1958. Στο Σαγματοποιείο του κυρ-Μήτσου , που ήταν κοντά στην Κάτω Πλατεία, το πεταλωτήριο άδειαζε τα Σαββατοκύριακα της Αποκριάς και λειτουργούσε Λύριζα. Έφερναν ορχήστρα από την Αθήνα. Οι οργανοπαίχτες έπαιζαν λύρα, λαούτο , βιολί και μία τραγουδίστρια ολοκλήρωνε την ορχήστρα.
Προσέφεραν μεζέδες κρασί και γλένταγαν, ντυμένοι μασκαράδες. Οι άνδρες με γυναικείες φορεσιές και οι γυναίκες με ανδρικές. Στο τέλος τραγουδούσαν:
Κρανίδι σ’ αποχαιρετώ του χρόνου ποιός το ξέρει εάν θα πεθάνω ή θα ζώ ή θα’ μαι σ΄άλλα μέρη.
-Απόσπασμα από αφήγηση των : Αικατερίνη Μαυροειδή, Φωτούλα Δημότση, μέλη του Λαογραφικού Κέντρου Κρανιδίου.

Ελάτε να αναβιώσουμε παρέα το έθιμο και να απολαύσουμε την νύφη και το γαμπρό αλλά και τους καλεσμένους (που ντύνονται για την Λύριζα) ,οι οποίοι παρακολουθούν τον αποκριάτικο γάμο αλλά και τους διάφορους παραδοσιακούς χορούς που παρουσιάζουν χορευτές της χορευτικής ομάδας Ερμιονίδας με επικεφαλή τον Δημήτρη Κοντοκάλη. Τους χορούς συνοδεύει ορχήστρα και στήνεται ένα γλέντι, το οποίο θα μείνει για πάντα ανεξίτηλο στην μνήμη σας.