Το Λαογραφικό Κέντρο Διδύμων ιδρύθηκε το 2013 και λειτουργεί με εθελοντική προσφορά.

Αποτελείται από 2 αίθουσες. Η μία στεγάζει φωτογραφικά εκθέματα, ιστορικά αρχεία από την Κοινότητα Διδύμων, γωνιά καλλιτεχνών, γωνιά παραδοσιακού παιχνιδιού και ποικίλα μουσικά όργανα. Η δεύτερη περιέχει αντικείμενα οικιακής χρήσης, παραδοσιακές ενδυμασίες καθώς και έπιπλα περασμένων δεκαετιών που κοσμούσαν τα Διδυμιώτικα σπίτια.

Στη μέση της αίθουσας δεσπόζει ο περίφημος αργαλειός , ο οποίος συντρόφευε τις γυναίκες στον ελεύθερο χρόνο του, δημιουργώντας μοναδικά , χειροποίητα υφαντά. Το υπαίθριο στέγαστρο κατασκευάστηκε για χρηστικούς λόγους. Οι αίθουσες, μετά το 1900, λειτουργούσαν με πλήθος μαθητών άνω των 60.Για τον λόγο αυτό οι δάσκαλοι/ες μοίραζαν τους μαθητές σε δύο τμήματα, εκ των οποίων το ένα λειτουργούσε στον συγκεκριμένο υπαίθριο χώρο. Ένας από τους καλύτερους μαθητές (πρωτόσχολος), δίδασκε σε υποομάδες μαθητών με στόχο να ενισχύσει τις δεξιότητές τους και τις σχολικές τους επιδόσεις.

Το ταξίδι στην λαογραφία δεν τελειώνει εδώ. Καθώς συνεχίζουμε την ξενάγηση, στον διάδρομο του επιβλητικού αυτού Δημοτικού Κτηρίου, ονόματι κτήριο Συγγρός, συναντούμε γεωργικά εργαλεία, τον ρουχισμό των βοσκών, τα εργαλεία χρήσης των γυναικών που ασχολούνταν με τα οικιακά, τυροκομικά σκεύη κλπ. Οι εκδηλώσεις είναι ποικίλες με διαφορετικό περιεχόμενο κάθε φορά. Δεν σπανίζουν οι περιπτώσεις όπου η παράδοση, η λαογραφία συναντά τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Το ρητό “για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι” αποτελεί την κινητήριο δύναμη του εθελοντισμού.