Ο Θεσμός αυτός πραγματοποιείται στην Ερμιόνη, μία φορά τον χρόνο από τον Δήμο Ερμιονίδας ,κατά τους θερινούς μήνες. Ο Δήμος Ερμιονίδας, αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά της Πρέσβειρας Καλής
Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη τόσο στον Πολιτισμό όσο και στον Άνθρωπο, αποφάσισε να θεσπίσει τον ετήσιο αυτό θεσμό, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, και με τον οποίο τιμώνται πρόσωπα ή φορείς που με τη δράση τους έχουν συμβάλει στην ανάδειξη του Πολιτισμού σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.
Στα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» έχουν βραβευτεί έως σήμερα,σημαντικές προσωπικότητες που έχουν προσφέρει στον πολιτισμό της χώρας αλλά και σε διεθνές επίπεδο, όπως ο Ομότιμος Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτριος Παντερμαλής, ο Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και διακεκριμένος παγκοσμίως αρχαιολόγος,  Νικόλαος Σταμπολίδης, η διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη. Επίσης έχουν βραβευτεί και τοπικοί  σύλλογοι – προσωπικότητες που έχουν συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη της Ερμιονίδας όπως ο «Ερμιονικός Σύνδεσμος» για τη συμβολή του στην ανάδειξη των παραδόσεων και του Πολιτισμού της Ερμιόνης και ο Ερμιονίτης φιλόλογος Γιάννης Ησαΐας για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ιστορίας, των παραδόσεων και του Πολιτισμού της Ερμιόνης. Το «τρόπαιο» των «Βραβείων Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» έχει φιλοτεχνήσει ο Ερμιονίτης Ζωγράφος Ανάργυρος Δ. Πασχάλης. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ερμιονίτισσα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αποτελεί μια εμβληματική και σπουδαία προσωπικότητα παγκοσμίως.