Από τις δέκα ιερές Μονές της Ι. Μητροπόλεως που είναι αφιερωμένες στην Υπεραγία Θεοτόκο, η Ιερά Μονή της Παντανάσσης Κρανιδίου είναι από τις νεώτερες.
Βρίσκεται μεταξύ Πορτοχελίου και Κρανιδίου και ιδρύθηκε το 1965 από τον μακαριστό Γέροντα αρχιμ. Παύλο Βενεκά και εγκαινιάστηκε στις 7 Αυγούστου 1966. Το Καθολικό είναι ρυθμού Βασιλικής με νεώτερες τοιχογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας.
Ο μακαριστός Ιερομόναχος Παύλος με μεγάλους αγώνας, «εν κόπω και μόχθω», κατόρθωσε να στερεώσει την Ι. Μονή, εργαζόμενος πολλές φορές ακόμη και χειρωνακτικά . Πολλοί από την περιοχή Ερμιονίδος κατέφευγαν ως σε λιμένα σωτηρίας και αναψυχής στην Ιερά Μονή και τον αείμνηστο Γέροντα βρίσκοντας την ποθούμενη ανάπαυση των ψυχών των.
Οι τέσσερις αδελφές της Ι. Μονής ασκούνται υπό την καθοδήγηση της καθηγουμένης Ιωάννας στα μοναστικά παλαίσματα και αγωνίσματα με υπομονή και καρτερία, με υπακοή και αυταπάρνηση, επιδιδόμενες στα διακονήματα της Μονής, στα εργόχειρά τους και σε αγροτικές ασχολίες ( αφού η Μονή διαθέτει ελαιώνα).
Ώρες επισκέψεων: 07.30-13.00&16.00-Δύση Ηλίου
Ημέρες πανηγύρεων: 15 Αυγούστου ( Κοίμηση Θεοτόκου)