Γαστρονομία/ Food and Drinks

Η τοπική κουζίνα στηρίζεται στα αγνά προϊόντα της γης της Ερμιονίδας, με βασικό συστατικό το παρθένο ελαιόλαδο. Μάλιστα, το λάδι Κρανιδίου είναι πολυβραβευμένο, λόγω της άριστης γεύσης και του ιδιαίτερου αρώματός του. Αμιγώς θαλασσινός τόπος, η ελεύθερη αλιεία στην Ερμιονίδα προσφέρει πολλά φρέσκα ψάρια, ενώ στις ιχθυοκαλλιέργειες τον πρώτο λόγο έχουν τα λαυράκια και οι τσιπούρες.

Στην κατηγορία των θαλασσινών, ονομαστές είναι οι γαρίδες Κοιλάδας, που ψαρεύονται σε 300μ. βάθος και ξεχωρίζουν για το έντονο κόκκινο χρώμα και το μέγεθός τους (μέχρι 13 εκ.), και οι περίφημες πορφύρες, όστρακα που κατά την αρχαιότητα έδιναν το άλικο χρώμα στους βασιλικούς χιτώνες. Οι ντόπιοι ψαρά – δες, μάλιστα, τις βράζουν και τις τρώνε σαν μεζέ στην πιο απλή τους μορφή.

Το αρωματικό ρόδι αποτελεί προϊόν ΠΟΠ του τόπου, που μαζί με το αγνό μέλι αλλά και το χαρούπι αποτελούν βασικά εδέσματα στο πρωινό των ντόπιων. Σημαντική «συμμετοχή» στη διατροφή έχει το κρέας, από κοπάδια αιγοπροβάτων που βόσκουν στο Αρτεμίσιο, που συνοδεύεται με τις μοναδικές ποικιλίες κρασιού Ροκανιάρης και Σκλάβος, αποκλειστικής παραγωγής Κρανιδίου. Εξαιρετικής ποιότητας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με διάσημη την πικάντικη φέτα και τη βουτυρωμένη γραβιέρα.

Σε μικρές παραδοσιακές οικοτεχνίες θα βρείτε χειροποίητες «γκόγκες», τα ονομαστά ζυμαρικά της Αργολίδας που μοιάζουν με κοχύλια, αλλά και μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από τα φημισμένα εσπεριδοειδή που καλλιεργούνται στον αργολικό κάμπο.