Στο μυχό του νοτίου κόλπου της Ερμιόνης (Αργολίδος), του “Πόρτο-Κάπαρη”, σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από την παραλία, βρίσκεται η Μονή των Αγίων Αναργύρων. Μέσα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον, η μονή Αγίων Αναργύρων βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από την πόλη της Ερμιόνης, και μεταξύ των οικισμών της Αργολίδας Κρανίδι, και Πετροθάλασσα.Η αύρα της θάλασσας, η γοητεία της φύσεως και η υπερκόσμια γαλήνη της Μονής σε φέρνουν κοντά σε μια άλλη έκσταση, εκεί που ατενίζεις μια κλίμακα, μια σκάλα, από τη γη στον ουρανό και τότε νιώθεις την μικρότητα σου μπροστά στη μεγαλοσύνη της ταπεινοφροσύνης του μοναστηριού.

Εδώ αφοπλίζεται η ματαιοδοξία του εγωισμού και η απληστία του αλλοτριωμένου ανθρώπου. Εδώ από παλιά ο Ασκληπιός (κατά μία παράδοση του τόπου), γιάτρευε τους ανθρώπους με τα ιαματικά νερά της πηγής και στα θεμέλια του ιερού του οι Άγιοι Ανάργυροι συνεχίζουν από τον 11ον αιώνα να θεραπεύουν τους ανθρώπους όχι μόνο από σωματική ασθένεια (που και αυτό γίνεται τις περισσότερες φορές και διαλαλούνται πανταχού τα θαύματα) αλλά με μια συναίσθηση της μικρότητα μας, σε μια μετάνοια και αποκατάσταση στην πρότερα μας θέση απέναντι στον Θεό.
Είναι τελείως αδύνατον να κλείσουμε σε λίγες γραμμές τις υπέροχες ομορφιές της Μονής : Την πολυσύνθετη αρχιτεκτονική της! Τις θαυμάσιες τοιχογραφίες της, έργο Κρητικής σχολής και ίσως αμέσου μαθητή Θεοφάνους Κρητός! Τα υπέροχα κειμήλια της, έργα υψηλής τέχνης και δωρεές των υψηλών προσώπων που έζησαν ή πέρασαν απ’ τη Μονή! Την πλούσια βιβλιοθήκη της των 2000 περίπου σπανίων θεολογικών, φιλολογικών, νομικών και ιστορικών τόμων της! Τα εκθέματα μιας άλλης εποχής με τα ελαιοτριβεία, τους αργαλειούς, τα μαγγανοπήγαδα! Τους απέραντους και ζηλευτούς κήπους της! Τις ιαματικές πηγές της! Και πάνω απ’ όλα την ησυχία της και την πνευματική ζωή της! Για όλα αυτά θα έπρεπε κάποιος να κάνει τον κόπο και να επισκεφθεί την Μονή και να ζητήσει απ’ τους Αγίους Αναργύρους ίασιν ψυχής και σώματος.
Την 1η Ιουλίου, την 1η Νοεμβρίου, αλλά και στις 14 του ίδιου μήνα, στη μονή Αγίων Αναργύρων γίνονται μεγάλα πανηγύρια προς τιμήν των Αγίων.